ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ






Μιλώντας για ένα άλλο είδους εχθρό, έναν εχθρό εικονικό, που μπορεί να σε καταστρέψει ή να γίνει ο καλύτερος σύντροφός σου: το Θάνατο.

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα στη φύση που έχει συνείδηση του επικείμενου θανάτου του. Γι' αυτό και μόνο το λόγο, πιστεύω πως το μέλλον του θα είναι καλύτερο από το παρόν του. Ακόμα κι αν ξέρει πως οι μέρες του είναι μετρημένες και πως όλα θα τελειώσουν εκεί  που δε θα το περιμένει, ο άνθρωπος κάνει τη ζωή έναν αγώνα αντάξιο μιας αθάνατης ύπαρξης. Αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν ματαιοδοξία -το να αφήνουν έργο, παιδιά, κάτι για να μην ξεχαστεί τ' όνομά τους- εγώ το θεωρώ υπέρτατη έκφραση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Συμβαίνει, ως εύθραυστο πλάσμα, να προσπαθεί να κρύψει την υπέρτατη βεβαιότητα του θανάτου του. Δε βλέπει πως αυτό είναι το κίνητρο για να κάνει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή του. Φοβάται το πέρασμα στη σκιά, το συντριπτικό τρόμο του αγνώστου, κι ο μόνος τρόπος να νικήσει αυτό το φόβο είναι να ξεχάσει πως οι μέρες του είναι μετρημένες. Δε καταλαβαίνει πως συνειδητοποιώντας το θάνατο θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρός, να πάει πολύ πιο μακριά στις καθημερινές του κατακτήσεις, αφού δεν έχει τίποτα να χάσει, από τη στιγμή που ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. 

Ο θάνατος είναι ο μεγάλος μας σύντροφος, γιατί αυτός δίνει νόημα στη ζωή μας. Αλλά, για να δούμε το πραγματικό πρόσωπο του θανάτου μας, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε όλες τις επιθυμίες κι όλους τους τρόμους που η απλή αναφορά του ονόματός του είναι ικανή να ξυπνήσει σε οποιοδήποτε ζωντανό ον.

Μία άλλη αίσθηση που είναι τόσο έντονη και τόσο βίαιη όσο ο θάνατος, είναι η Αγάπη. Αλλά δεν την έχεις φοβηθεί ποτέ, ούτε για μια στιγμή, γιατί δεν έχεις προκαταλήψεις για την παγκόσμια Αγάπη. Αλλά όλοι έχουμε προκαταλήψεις σε ότι αφορά το θάνατο, χωρίς ν' αντιλαμβανόμαστε πως είναι κι αυτός άλλη μια εκδήλωση της Αγάπης.

P. Coelho

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις