ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΖΟΝΤΙΑΚ





Έχουν περάσει 50 χρόνια από τον πρώτο φόνο του Ζόντιακ και ακόμα παραμένει μυστήριο για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του δολοφόνου. Στον Ζόντιακ έχουν χρεωθεί 5 διαπιστωμένες δολοφονίες, αν και ο ίδιος με γραπτή επιστολή του προς την αστυνομία ανακοινώνει ότι έχει σκοτώσει 37 ανθρώπους. Σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας, οι αστυνομικές αρχές, που ξανά άνοιξαν την υπόθεση το 2007, πιστεύουν ότι είναι πιο κοντά στην εύρεση του ονόματος του κατά συρροή δολοφόνου όσο ποτέ άλλοτε.   

Τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια ενός προγράμματος τεχνικής νοημοσύνης, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ένα από τα γράμματα που είχε στείλει ο Ζόντιακ στις εφημερίδες όπου υποπτεύονταν ότι περιείχε και το πραγματικό του όνομα.

Ο πρώτος φόνος έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 1968 στη πόλη Βαλέχο  στη Καλιφόρνια. Θύματα του ήταν ένα νεαρό ζευγάρι, ο 17χρονος Ντέιβιντ Φάρανταϊ και η 16χρονη Μπέτι Λου Τζέσεν, όπου και τους πυροβόλησε.

                                                 
αστυνομικό σκίτσο του Ζόντιακ



Ο δεύτερος φόνος έγινε σχεδόν 7 μήνες μετά, στις 4 Ιουλίου του 1969. Τα θύματα του ήταν πάλι ένα νεαρό ζευγάρι όπου είχαν σταθμεύσει σε ένα δασάκι της περιοχής Βαλέχο.  Η 22χρονη Νταρλίν Φέριν πεθαίνει από την καραμπίνα του Ζόντιακ, ενώ ο 19χρονος Μάικ Μαγκιού παρά τους αλλεπάλληλους πυροβολισμούς κατάφερε να επιβιώσει και περιέγραψε τον δράστη ως «λευκό, νέο, γεροδεμένο, με ύψος περίπου 1,78 μέτρα και ξανθά σγουρά μαλλιά».
                                                           

Τόπος εγκλήματος της 4ης Ιουλίου 1968 


Στις 31 Ιουλίου του 1969, στέλνει τα πρώτα τρία γράμματα στις εφημερίδες «San Fransisco Chronicle», « San Fransisco Examiner» και «Vallejo Times Herald». Αυτοαποκαλούταν «Ζόντιακ» και υπέγραφε με έναν σταυρό στη μέση ενός κύκλου. Μαζί με τα γράμματα που δημοσιεύτηκαν υπήρχε και ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο αποκωδικοποιήθηκε ύστερα από λίγες μέρες από ένα ζευγάρι καθηγητών λυκείου. Ο δράστης δεν αποκάλυπτε το όνομα του, αλλά τους λόγους που τον ωθούσαν στον φόνο.

Το πρώτο μέρος του αποκωδικοποιημένου κώδικα 



                                                            
«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολύ πλάκα. Πιο πολύ πλάκα από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο από όλα για να το σκοτώσεις. Κάτι μου προκαλεί την πιο διεγερτική εμπειρία. Είναι καλύτερο κι από το να πηγαίνω με γυναίκα. Το καλύτερο είναι ότι όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον παράδεισο και αυτοί που σκότωσα θα γίνουν δούλοι μου. Δεν θα σας δώσω το όνομα μου γιατί θα προσπαθήσετε να καθυστερήσετε τη συλλογή μου από δούλους»
Ο τρίτος φόνος έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1969, στη λίμνη Μπεριέσα, στην περιοχή Νάπα της Καλιφόρνια. Και αυτή την φορά θύματα του ήταν ένα νεαρό ζευγάρι, η  22χρονη Σεσίλια Σέρπαντ και ο 20χρονος Μπραιαν Χάρτνελ. Σεσίαλ κατέληξε από τα τραύματα της που προήλθαν από το μαχαίρι του δράστη, ενώ ο Μπράιαν κατάφερε να επιβιώσει. Είπε στους αστυνομικούς ότι ο άντρας φορούσε μαύρη κουκούλα και μάσκα, όλα του τα ρούχα ήταν μαύρα και στην μπλούζα του ήταν ζωγραφισμένο το σύμβολο του Ζόντιακ.  
Ο τελευταίος φόνος έγινε στις 11 Οκτωβρίου 1969. Αυτή την φορά το θύμα ήταν ένας 29χρονος ταξιτζής, ο Πολ Στάιν, όπου και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον επιβάτη του ταξί. Η περιγραφή που έδωσε μια έφηβη που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ταίριαζε  με την περιγραφή που είχε δώσει ο Μάικ Μαγκιού.


Τα θύματα που δολοφόνησε ο Ζόντιακ

                                                       
Σύνολο είχε στείλει περίπου 20 γράμματα σε εφημερίδες για να χλευάσει την ανικανότητα της αστυνομίας να τον συλλάβουν. Πολλά από αυτά κατάφεραν να τα αποκωδικοποιήσουν με την βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης, του ρομπότ CARMEL, και τον ειδικό στην γλωσσολογία, Κέβεν Νάιτ, και το αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό λόγω του ότι αναφέρεται σε “σκοτεινή ποίηση”.

Σε ένα από τα κωδικοποιημένα γράμματα του γράφει:


« Περιτριγυρισμένος  απ’ αυτούς  που ζητάνε τα προβλήματα, από τους κλέφτες,
μπερδεμένοι, δηλητηριασμένοι και γεμάτοι μελανιές από τους αφέντες,
μπερδεμένοι και τυφλοί από τις μηχανορραφίες,
μπερδεμένοι και τυφλοί από την συκοφαντία…»

Σε ένα άλλο έγραφε:

 «Μέσα από το ταξί και την ανικανότητα να με συλλάβουν,
μόνος μου και θυμωμένος σε έναν βάναυσο φόνο.
Περιτριγυρισμένος από μια τεχνητή λίμνη,
Ποτέ δεν καταδικάστηκα για την δολοφονία...»

Το μόνο γράμμα που δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν μέχρι σήμερα είναι το Z340. Την ονομασία του την πήρε από το αρχικό γράμμα του Ζόντιακ, το “Ζ”, και τα 340 σύμβολα που είχε το γράμμα. Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι εάν καταφέρουν να το αποκωδικοποιήσουν τότε, θα τους φανερωθεί και το πραγματικό όνομα του περίφημου Ζόντιακ.  

Το μη αποκωδικοποιημένο
 μήνυμα του Ζόντιακ

Η διεστραμμένη κληρονομιά που άφησε ενέπνευσε τρεις άλλους δολοφόνους να τον αντιγράψουν σκοτώνοντας και στέλνοντας γράμματα, όπου φυσικά και τους συνέλαβαν. Δεκάδες βιβλία, σειρές και ταινίες δημιουργήθηκαν – όπως η πασίγνωστη ταινία «Zodiac» του 2007 και η ταινία «Derty Harry» του 1971.


ΠΗΓΗ: mirror.co.uk,  indy100.com, el.wikipedia.org, mixanitouxronou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις