ΙΕΡΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΥXΤΟΒΙΟΥ ΑΙΜΟΠΟΤΗ







Ψάχνοντας παλιά πράγματα που με τον καιρό έχουν ξεχαστεί σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπορεί να βρεις και έναν μικρό θησαυρό. Έτσι και εγώ, ψάχνοντας στο κατώι του σπιτιού του παππού μου, βρήκα ένα χειρόγραφο με τον τίτλο «ΙΕΡΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΥXΤΟΒΙΟΥ ΑΙΜΟΠΟΤΗ».  Παραθέτω παρακάτω αυτολεξεί το όσα γράφονται στο κείμενο:

χρειαζόμαστε τρία με πέντε περίπου άτομα, αυτός που έχει τον κύριο λόγο σε αυτή την ιεροτελεστία είναι ο Σαββατογεννημένος, αλλιώς τα πάντα καταλήγουν σε μια αποτυχία.

 Χρειαζόμαστε δυο κουβάδες με ξύδι, ένα σίδερο αιχμηρό, κασμάδες, φτυάρια, ένα τσεκούρι (ή κάτι παρόμοιο για να  ανοίξουν το φέρετρο και να μπήξουν τα καρφιά στον βρυκόλακα), τέσσερα μεγάλα καρφιά, περίπου 25 εκατοστά το καθένα, ένα μαχαίρι, έναν σταυρό και ένα βιβλίο με ψαλμούς για εξορκισμό για να διαβάσει ο ιερέας.

Πως ξεχωρίζουμε έναν Βρυκόλακα: το σώμα του έχει ακόμα σάρκα, είναι πρησμένος και το δέρμα του έχει μαύρο χρώμα και είναι τεντωμένο σαν τύμπανο. Τα μάτια είναι κόκκινα, ανοιχτά και το στόμα του ορθάνοιχτο.

Τι πρέπει να γίνει για να αρχίσει η ιεροτελεστία: Ανάβεις μια φωτιά για να βράσουν οι κουβάδες με το ξύδι. Ξεθάβεις τον νεκρό, ο Σαββατογεννημένος πλένει τα χέρια του και το πρόσωπό του με το ξύδι. Παίρνεις ένα παλτό και το κρεμάς δίπλα από τον τάφο να φαίνεται σαν άνθρωπος. Ο Σαββατογεννημένος βγάζει με το τσεκούρι τα καρφιά που σφράγιζαν την κάσα, ενώ ο παπάς συνεχίζει να ψέλνει. Τότε ο βρυκόλακας θα αρχίσει να μουγκρίζει και να ουρλιάζει αλλά εσείς δεν σταματάτε. Ο Βρυκόλακας θα προσπαθήσει να σας επιτεθεί, τότε ένας από εσάς θα πρέπει να μπήξει το μακρύ αιχμηρό σίδερο στο στέρνο του Βρυκόλακα για να τον καθηλώσει να μην μπορεί να σηκωθεί.

Ο Βρυκόλακας θα σας ρωτήσει ποιος τον πρόδωσε και εσείς θα δείξετε το παλτό που έχετε κρεμάσει απέναντι από τον τάφο και αυτό αμέσως θα πάρει φωτιά. Με το μαχαίρι του ο Σαββατογεννημένος θα τρυπήσει την αριστερή πλευρά του στήθους και με γρήγορες κινήσεις θα βρει και θα βγάλει την ανέπαφη καρδιά και θα την κόψει σε κομμάτια. Μετά θα την πετάξει στο έναν κουβά όπου βράζει το ξύδι. Ύστερα θα πάρει τα τέσσερα καρφιά και θα καρφώσει ένα στο λαιμό, ένα στη λεκάνη και τα άλλα δυο στους αστραγάλους των ποδιών. Μετά θα πάρει τον άλλο κουβά με ξύδι και θα περιλούσει το πτώμα, θα πετάξει το ξύδι με την καρδιά μέσα στο φέρετρο. Τέλος θα  ξανακαρφώσουν  την κάσα και θα τον θάψουν ξανά στο χώμα.

Το τσεκούρι και το μαχαίρι θα το πετάξουν μέσα στην φωτιά. Ο Σαββατογεννημένος θα πλυθεί προσεκτικά, με το ξύδι που θα έχει περισσέψει, στο πρόσωπο και στα χέρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις